søndag den 8. september 2013

Håndværk og design

Den danske ordbog (ordnet.dk) definerer "håndværk" som produkt der er resultatet af håndværk, ofte med vægt på produktets udførelse og kvalitet og "design" som det at formgive brugsgenstande.

Jeg vil i dette blogindlæg forholde mig til ordene håndværk og design, og deres betydning for mig. Ydermere vil jeg ved hjælp af billeder vise mit bud på hvad der er godt håndværk og godt design.

Design har ofte været et meget abstrakt begreb for mig. Uanset om det var bygninger, møbler eller tøj der var tale om, så har det altid været noget grumset og uklart for mig, hvordan designere kunne komme frem til deres endelige produkter. Det er som om det er en hemmelig, eksklusiv verden, som de lukker sig inde i, og på magisk og mystisk vis kommer frem til noget fantastisk, som almindelige mennesker så kan bruge og få glæde af. Kigger jeg isoleret på begrebet design, så har min første tid på Materiel Design har ikke ændret ved den opfattelse.

Omvendt har håndværk været et mere tilgængeligt begreb for mig at gå til. Det har på en eller anden måde været mere håndgribeligt at føle ordet. Hvis jeg stod med noget tøj i hånden eller sad i et møbel, kunne jeg sagtens finde på at sige, ligesom så mange andre, "det her er godt og gedigent håndværk". Håndværk henvender sig nok mere til materialerne end til selvedesignprocessen.

Hvis jeg så skal prøve at forholde mig samlet til de to begreber, som kommer jeg straks til at tænke på ordet funktionalitet. Altså hvor brugbar er en bestemt genstand, og måske vigtigst hvilket formål tjener denne genstand, eller hvilket problem løser den.

Jeg er i min research til dette blogindlæg faldet over en fyr ved navn Chris Brigham, som har fremstillet en cykelhylde (Bike Rack). Hylden er lavet i massivt træ, valnød eller ask, og tjener det formål, at man ka hænge sin cykel op på væggen i sin lejlighed eller sit hus, i stedet for at have den stående udenfor. Jeg bor selv i København og har et udemærket kendskab til problemerne med cykeltyverier, og har selv min cykel stående i min lejlighed.
Der er flere grunde til at jeg har valgt denne hylde, som eksempel for det gode håndværk.
For det første er jeg meget begejstret for materialevalget. Jeg synes simpelthen at træ er super flot. Specielt den mørke valnød er jeg vild med.
For det andet så synes jeg, at hylden er meget simpelt i sit udtryk. Den kommunikerer ikke noget vildt eller voldsomt. Den er nem at forholde sig til, og den er relativt diskret. Det simple udtryk betyder for mig, at den ville kunne hænge på rigtig mange vægge. Den har ikke en smal brugergruppe.
For det tredje så kommer jeg til at tænke på den pladsmangel, som mange mennesker efterhånden begynder at efterspørger. Hvor skal vi allesammen være, og hvor skal alle vores ting være? Flere og flere mennesker flytter mod de store byer og væk fra landet. Denne hylde er med til at udnytte den plads vi allerede har, men som vi kun bruger til at plakater og Amagerhylder op på. Og så er den designet til et langt bedre og sundere befordringmiddel end en bil, nemlig cyklen.
Så på den måde formår denne brugsgenstand at forene de to begreber, sådan som jeg forstår dem. Det gode håndværk er repræsenteret ved materialevalget i form af træ, bærerdygtigt og nemt at producere. Det gode design at repræsenteret ved det formål som hylden tjener ved at løse et problem.
Billederne er fra http://www.theknifeandsaw.com/KSItemDetail.php?PC=2&II=2




1 kommentar:

  1. Hej Daniel
    Jeg håber virkelig at vi kan ændre din opfattelse og lukke dig ind i den "hemmelig, eksklusiv verden, som de lukker sig inde i, og på magisk og mystisk vis kommer frem til noget fantastisk". Begreberne skal hives ned på jorden og bruges i praksis, og første trin er præcis som du gør: at forholde sig til det. Fed hylde, - jeg må have en ny cykel!

    SvarSlet