onsdag den 4. december 2013

Uge 47+48 i praktikken

At støbe i tin - simple og 3D figurer

At støbe figurer, smykker eller redskaber i forskellige materialer er en teknik som har været anvendt siden antikken. I antikken brugte man teknikken cire perdue (tabt voks) til at støbe eksempelvis bronzefigurer. Teknikken går i alt sin enkelthed ud på at man laver en form af det man vil støbe, og så så varmer man sit materiale op til smeltepunktet, hælder det i formen og lader det køle af.

I min praktik på Ådalens Skole i Frederikssund støbte vi figurer i tin. Tin (Stannum) er et meget blødt metal, som man med håndens kraft kan bøje og forme, hvis man har metallet i stænger. 

Jeg har taget billeder af forskellige elevers projekter, så det er ikke det samme motiv fra første til sidste step.

______________________________________________________
Step 1
Til at lave sin form skal man bruge et stykke papir (til motiv), et stykke krydsfiner (lys plade) og to stykker MDF plader (mørk plade). 


Det er vigtigt at man tegner et motiv som er relativt simpelt, og ikke har for mange små detaljer. Det vil give et uskønt resultat. På Ådalens Skole blev der både lavet bogstaver, hjerter og logoer fra sportsklubber. 


______________________________________________________
Step 2
Når motivet er tegnet på papiret, skal det limes på krydsfinerpladen. Motivet saves så ud på dekupørsav.


Her ser man både krydsfinerplade som har fået skåret motiv i sig og MDF plader. Der er skåret et lille indhak i pladen inden motivet starter. Det indhak skal hjælpe tinnet på vej ned i formen.


______________________________________________________
Step 3
På Ådalens Skole er der blevet støbt i tin i mange år, og man har brugt de samme MDF plader hver gang. Når MDF plader bliver varmet op, så "slår" de sig, og får en konveks side (mave side, pladen buer udad) go en konkav side (ryg side, pladen buer indad). For at undgå luftlommer og en skæv støbning skal MDF pladerne spændes med ryg siden mod krydsfiner pladen.


______________________________________________________
Step 4
Tin skal varmes op til 232 grader celcius før det smelter. Hvis man varmer det for hurtigt eller for meget op bliver det gulligt, og det ser ikke så pænt ud når man er færdig. På billedet er er støbeske, gnisttænder og bunsenbrænder.


Med et stykke træ kan man lige røre rundt i tinnet og fordele det. Ligeledes kan man skubbe det gullige væk inden man hælder.


______________________________________________________
Step 5
Når tinnet et kølet af, tager man det ud af formen og så begynder bearbejdningen af figuren. Man bruger smergellærred til at slibe overfladen blank. Man kan også bruge en fladfil til at rette kanter. Det er svært at se på det her billede, men eleven som lavede det her vedhæng har skrevet "NØRD" i det. Eleven har brugt punsler med bogstaverne N,Ø,R,D og en lille hammer. Når man arbejder med metal og især tin, så spænder man det op i slibeklodser for at undgå mærker.


______________________________________________________
3D figurer
Hvis man vil støbe lidt mere komplicerede figurer kan man bruge oasis til blomsterdekorationer i stedet for krydsfiner som form.
Oasis støver meget og smuldrer let, derfor skærer man det ud med bagsiden af en fuksvans


For at vide hvad der er op og ned i formen (det kan være svært at se når figuren først er presset ned og taget ud igen) kan man sætte to små pinde i hjørnerne diagonalt modsat. Man kan også ridse en trekant på ydersiden af formen for at være helt sikker på hvordan forman skal vende. Inden man hælder tinnet i formen gnider man lige fladerne, som skal vende ind mod hinanden, mod hinanden. Dette gøres for at gøre fladerne jævne. Ligeledes gør man fladerne våde for at sikre at formen kan skilles ad efter støbningen, dog må fladerne ikke være alt for våde når man hælder tinnet i, da tinnet så begynder at sprutte ud over det hele.


______________________________________________________
Resten af processen er ligesom hvis man bruger krydsfiner. Man bruger også MDF plader til at spænde rundt om oasisen.
Der er skåret et lille indhak i oasisen som skal hjælpe tinnet med at løbe ned i formen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar