fredag den 20. december 2013

Uge 49-51 i praktikken

Så er de første fem uger af min sidste praktik gået, og jeg har været i vælten for alvor. Jeg var meget spændt på at se hvordan det ville gå når jeg selv skulle være i sløjdlokalet med 17 elever. Jeg må sige, at det er gået over al forventning, og jeg har virkelig nydt hver eneste gang jeg har undervist ungerne.

Jeg havde valgt to projekter som vi skulle igennem; Heidis slanger og totempæle.

Heidi fra Materiel Design holdet er for det første smadder sød, og så er hun en dygtig medarbejder på Korsager Skole i Husum. Heidi havde haft nogle timer i sløjd, hvor hun lavede nogle slanger. Det projekt, syntes jeg var virkelig godt, så det er tyvstjålet fra Heidi :) Totempælene er min egen ide.

Slanger
Totempæle

For at give et spil i slangerne bliver de lavet af en lys træsort, fyr, og en mørk træsort, nyatoh. Egentlig skal slangerne laves i mahognitræ, men da mahognitræ for det første er ret kostbart og for det andet svært at skaffe, så faldt valget på nyatohtræ. Faktisk blev det oprindelige mahognitræ, Cuba-mahogni fredet allerede tilbage i 1930'erne. Nyatohtræ vokser i det sydøstlige Asien, og er i udseende meget lig mahogni. Det er dog en del hårdere at arbejde i og bliver ofte brugt til at lave bordplader af, så sådan en fik jeg af Kurt, og den skar jeg op til lister på rundsaven.


Slanger

______________________________________________________
Step 1
Listerne blev savet ud i målene l: 25 cm, b: 2,5 cm, h: 1 cm. Nyatohen ligger øverts og fyrtræet nederst. Der skulle bruges to stykker nyahtoh og et stykke fyr.

De sider der skal vende mod hinden bliver slebet med sandpapir for at undgå at der opstår lufthuller(lommer) når træet skal limes sammen. For at være helt sikker på at trælisterne ikke skrider fra hinanden, kan man bore huller i enderne og sætte dyvler i.


______________________________________________________
Step 2
De slebede trælister får et godt lag lim på. Fyr i midten og nyatoh på hver side.Man kan med fordel spænde to skruetvinger i hver ende af træet for at holde det sammen under limningen. Limen skal tørre i ca. 1,5 time.


______________________________________________________
Step 3
Når limen er tør skal man tegne sin slange på træstykkerne. Jeg havde taget nogle skabeloner med, som elevener kunne bruge, men de fik også valget at de selv kunne tegne i fri hånd.


Når slangen er tegnet er det bare at gå i gang med rundfil, fladfil og sandpapir (korn 60-180). Man kan også bruge stemmejern og trækølle til at forme slangen groft. Det er elevernes egen tålmodighed der bestemmer hvor flot resultatet bliver.______________________________________________________
Step 4
Når slangen er blevet filet, slebet og pudset får den lidt madolie for at blive rigtig flot.Tak til Heidi, Apple og Fona2000 på Strøget

Totempæle

I min praktik på 3. årgang lavede vi et projekt hvor eleverne skulle lave robotter af genbrugsmaterialer. Dette projekt har inspireret mig til at lave totempæle af to omgange, på min arbejdsplads sidste år og i praktikken på 4. årgang. Forløbet er selvfølgelig betinget af at man kan skaffe en masse genbrugsmaterialer, eller at eleverne medbringer dem.
______________________________________________________
Step 1
Først saver alle eleverne en "maske" ud, som skal fungerer som hovede. Målene er l: 25 cm, b: 12 cm, h: 1,2 cm.


Masken slibes helt fin, så den er klar til at modtage både maling og lim.


______________________________________________________
Step 2
Når masken er slebet blød og gladt, males den over det hele. Nogle af eleverne sleb masken så fin, at de ikke ville male den, men blot have den bare træflade.


______________________________________________________
Step 3
Når masken er malet og tør, skal eleverne lave en arbejdstegning af hvordan det færdige ansigt skal se ud. De skal notere former, materialer og farver. På den måde har de et godt arbejdsredskab, som kan støtte dem igennem hele processen.Det er en god ide, hvis eleverne prøver at lægge deres forskellige genbrugsmaterialer på masken inden de limer eller sømmer/skruer dem fast.


______________________________________________________
Step 4
Når arbejdstegningen er færdig og eleverne har valgt materialer, er det bare at samle masken, så den er klar til at blive monteret på totempælen.


______________________________________________________
Step 5
Maskerne skal selvfølgelig op at hænge på en rigtig totempæl. Her har 6 elever i fællesskab designet en totempæl og samlet dem. Der er brugt reglar af fyrtræ.


To af de tre totempæle, her uden masker. Maskerne blev sat på med kabel stribs for at kunne genbruge reglarne. 


______________________________________________________
Step 6
Fernisering og udstilling i kantinen.Tak til Nissan Micra, Radio 100FM og Skrammellegepladsen
Ingen kommentarer:

Send en kommentar