onsdag den 8. januar 2014

Uge 1+2 i praktikken (2014)

Så lakker det mod enden, som manden sagde, inden han hældte fernis ned af ryggen. 7 uger på Ådalens Skole er ved at være gået, og det har været en fornøjelse hele vejen igennem. Fest og marmelade. Tiden efter jul og nytår er blevet brugt på grøn sløjd, altså arbejdet med frisk træ. Vi har søsat tre projekter, knager af juletræer (grantræer), smørknive og armbånd. Kurt har stået for inspirationen til armbånd og smørknive, og Joachim, min vejleder, har stået for inspirationen til knagerne.

Knager af grantræ

______________________________________________________
Step 1
Jeg har skrevet hjem til forældrene, at ungerne meget gerne måtte have deres brugte juletræer med efter jul. Desværre kom der ikke nogle træer fra elever, men både Joachim og jeg havde vores med. Det er jo et vilkår man må tage højde for som underviser, når man beder eleverne om at medbringe materialer med hjemmefra.
Træet bliver først savet ud i mindre dele. Herefter udvælger eleverne sig et stykke af stammen.


______________________________________________________
Step 2
Det udvalgte stykke får trimmet grenene med en grensaks. Alle små grene, som ikke skal bruges, bliver klippet af.


______________________________________________________
Step 3
Når alle smågrene er klippet af, går eleverne i gang med fjerne grannålene samt snitte barken af. Når træet er vådt og frisk, skulle det efter sigende være muligt at trække barken af i et stykke. Lidt ligesom man pelser vildt. Det lykkes dog ikke får mig, så jeg stillede det ikke som et krav til eleverne. Derimod skal der ikke bruges særligt mange kræfter, når man snitter barken af. Man kan faktisk bare skubbe kniven frem med tommelfingeren. Da grantræ (nåletræer) indeholder en hel del harpiks, som sætter sig på knivens blag, æg og fas, brugte vi nogle gamle knive til at snitte med. Nogle knive som tidligere havde været brugt til at snitte i gran med.


______________________________________________________
Step 4
For at kunne hænge knagen op, skal den have en bagplade. Derfor savede eleverne det bagerste af stammen af, så stammen kunne limes på bagpladen.


______________________________________________________
Step 5
Når al barken er fjernet, lægges knagen til at tørre, da vådt og frisk træ er nærmest umuligt at slibe og bearbejde, så det ser pænt ud. Knagen må gerne ligge og tørre et par dage. Når knagen er tør, kan den slibes og gøres rigtig flot. 


______________________________________________________
Step 6
Knagen skal selvfølgelig op at hænge, og for at undgå at bore hul i træet, kan man lime knagen op på en bagplade. Her er det fyrtræ, som bliver brugt.


Eleverne laver først en skabelon af bagpladen. Den lægger de så på fyrtræet, og saver et stykke der passer af.


Herefter saver de bagpladen ud efter skabelonen. Dette gøres på dekupørsav. Til sidst files og slibes kanterne. Når knagen skal limes på bagpladen, bruger man den teknik der hedde " at rive". Det gøres ved at smøre lim bag på knagen, men ikke helt ud til kanterne. Så placeres knagen på bagpladen og man bevæger knagen i små roterende bevægelser rundt på bagpladen. I starten glider knagen rundt, men efter 1-2 minutter "fanger bordet", og knagen sidder fast. "At rive" er en teknik man benytter når man ikke kan spænde skruetvinger på træ, der skal limes.

______________________________________________________
Step 7
Her er der lidt eksempler på færdige produkter. Der er en knage (nederst) til at hænge på væggen, en knage (højre) til at hænge fra loftet samt et piskeris til flødeskum (venstre)


1 kommentar: