tirsdag den 11. februar 2014

Sikkerhedskursus - På tur til Skovlunde

Når man skal være underviser i et sløjdlokale,så skal man have et sikkerhedskursus. Det kan man få af Sløjdlærerforeningen, og de har nogle fantastiske lokaler i Skovlunde. Vi skulle have sikkerhedskursus til rundsav, afretterhøvl og tykkelseshøvl. Vi har også brugt båndsav.

Opgaven bestod i at fremstille hjælpeværktøjer; skydestok, krybbe samt tilholderbræt, til de fire maskiner.

______________________________________________________
Step 1
Jeg startede med at save to stykker fyrretræ ud på hver 50 cm i længden. Jeg brugte en ganske almindelig fukssvans.


______________________________________________________
Step 2
Efterfølgende fik brædderne lige en tur på afretterhøvlen, som er en maskine man bruger til at rette brædder af, så de er vinkelrette. Et bræt har to sider, en retside og en vrangside. Retsiden er den side, hvor årerringene vender ind mod kernen, og vrangsiden er den modsatte. Hvis træet eksempelvis skal bruges til møbler eller skuffer skal retsiden vende ud af. Retsiden er typisk også mørkere end vrangsiden, da træets kerne er mørkere end ydersiden (yderved eller splintved). Man starter med at rette et bræt af på vrangsiden, da brædder under tørring har tendens til at "slå" sig, og krumme. Krumningen sker modsat af årerretningen. Se min dygtige medstuderende Mias tegninger af ret- og vrangside.


______________________________________________________
Step 3
Nu var turen kommet til at bruge tykkelseshøvlen. Denne maskine bruger man til at høvle brædder, så de bliver pæne og brugbare. Det duer ikke at bruge skæve brædder. Modsat afretterhøvlen er tykkelseshøvlen ikke så farlig, medmindre man stikker sine fingre ind i den. Brættet føres ind for enden og kommer smukt og høvlet ud på den anden side. For at høvle mere af brættet, kan man hæve bordet ved at dreje en omgang på hævningsvalsen. Man skal passe på ikke at have for korte eller for lange brædder i tykkelseshøvlen, da det kan give dårlige resultater. Brædder kan komme til at ligge forkert i høvlen.


______________________________________________________
Step 4
Da brædderne var høvlet tegnede jeg skabeloner til skydestok og tilholderbræt.______________________________________________________
Step 5
Og så blev skabelonerne skåret ud på båndsav. Båndsavens klinge kører kun ned af. Det vil sige den roterer rundet inde i huset. Man må kun føre, det træ man skærer, fremad mod klingen, ellers risikerer man at klingen springer af. Det lærte jeg på den hårde måde, men nu kan jeg så også montere en klinge på en båndsav.______________________________________________________
Step 6
Nu skal skabelonerne så bare slibes og limes


Opdateres...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar