tirsdag den 11. februar 2014

Vævning

Praktikken er overstået, oplevelserne er blevet delt, bearbejdet og gemt, så nu er vi tilbage i værkstederne. I det tekstile værksted er vi blevet introduceret til vævning, som er en teknik hvor man omdanner garn til et klæde. Teknikken er kendt helt tilbage fra stenalderen. Vi har ladet os inspirere af fødselsdagsgaven til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark da hun fyldte 60, nemlig  gobelinerne, som hænger på Christiansborg, og er tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard. Gobelinerne er vævet på Manufactures nationales des Gobelines et de Beauvais og var 10 år om at blive lavet. En gobelin er i øvrigt et vævet billedtæppet.

Et eksempel på en gobelin


______________________________________________________
Step 1
Normalt væver man på en væv, men vi er 24 studerende på holdet, så det ville vi aldrig blive færdige med. Derfor lavede vi en simpel metalramme, som skulle illudere væv til vores gobelin. Rammen er lavet af almindeligt blødt stål, som vi bøjede på en skruetvinge med en hammer, til det blev en firkant. Min ramme målet 15 cm på alle siderne. Når man saver stålet ud, skal man lægge ca. 0,5 cm til hver ende, for at være sikker på, at enderne når sammen, når man bøjer det.


______________________________________________________
Step 2
Til at lukke rammen brugte vi en punktsvejser, som er et fantastisk stykke værktøj. Med et let tryk varmer det stålet op til over 800 grader celcius, så det svejses sammen. Inden vi svejsede, havde vi filet knap halvt ned i oversiden på den ene ende af stålet, og undersiden af den anden ende, for at enderne kunne lappe ind over hinanden uden at ligge oven på hinanden.


Her er rammen samlet.


______________________________________________________
Step 3
Så var det bare med at komme i gang med selve vævningen. Den tråd, jeg har spændt ud på rammen hedder trendtråden. Den tråd man væver med hedder islættet.


Opdateres...Ingen kommentarer:

Send en kommentar